Привіт!

Рада вітати тебе! Бажаю цікавого перегляду і приємних вражень!

суботу, 18 квітня 2015 р.

Загартовування


                                  Загартовування

    Вважається, що загартовування є панацеєю від всіх хвороб і гарантією здорового життя до самої старості. Але прагнуть загартовуватися, чомусь далеко не всі. А почанати це бажано з дитинства, хоча і в будь- якому віці корисно.

    Загартовування- це систематичне використання природних факторів природи, необхідне для підвищення стійкості організму до різних несприятливих умов.


    "Систематичне"- ключове слово в цій фразі. Якщо раптом почати хапатися за загартовування, потім кидати це заняття, то шкода від такого "гартування" може перевищити користь. Обовязковою умовою правильного загартовування є поступове послідовне збільшення дозування процедур. Важливе значення має загартовування в профілактиці простудних захворювань, які широко поширені і складають до 50% від усіх захворювань. Загартовуванням можна зменшити число простудних захворювань в кілька разів, а то і майже повністю виключити їх.
  Крім профілактики простудних захворювань, загартовування сприяє підвищенню фізичної і розумової працездатності, підвищує тонус центральної нервової системи, покращує кровообіг, нормалізує обмін речовин.
   Способів загартовування дуже багато. Найпростіше - це використання легкого одягу, щодене застосування повітряних або водних процедур, прогулянки на свіжому повітрі в будь-яку погоду. Все це входить в "мінімум" загартовування.








Три основні процедури загартовування:
  • загартовування сонцем;
  • загартовування повітрям; 
  • загартовування водою.
Для того щоб загартовуватися всебічно, необхідно застосовувати всі три процедури. Відомо, що стійкість організму підвищується тільки до того подразника, впливу якого цей організм піддався неодноразово. Отже, різноманітні способи загартовування необхідні для ефективного впливу на організм.


  Загартовування сонцем
      Ультрафіолетові промені діють на організм благотворно, підвищують тонус центральної нервової системи, покращують барєрну функцію шкіри, обмін речовин і склад крові.  Важливо запамятати, що зловживання перебуванням на сонці веде до придушення імунітету і до зниження опірності організму.

   Загартовування повітрям.
Найбільш доступна, поширена і безпечна процедура- прийом повітряних ванн. З неї і рекомендується починати систематичне загартовування  організму. Для дозувань повітряних ванн можна або поступово знижувати температуру повітря або збільшувати тривалість самих процедур.

    Загартовування водою
 Більш сильний вплив на організм надають водні процедури. Літо й осінь- найсприятливіший час для загартовування водою, що включає в себе і обтирання, і душ, і купання. 
Тимчасові протипоказання для процедур загартовування: 



  • захворювання, що супроводжуються підвищенням температури;
  • напади бронхіальної астми;
  • гіпертонічні кризи;
  • важкі трамви;
  • ниркові і печінкові коліки;
  • харчові токсичні інфекції.    
Дотримуючись послідовного і поступового збільшення дозування, а також систематичності загартовування, ви обовязково досягнете відмінного самопочуття і опірності організму багатьом недугам.



1 коментар: