Привіт!

Рада вітати тебе! Бажаю цікавого перегляду і приємних вражень!

суботу, 18 квітня 2015 р.

Раціональне харчування


            Раціональне харчування                                                             Харчування забезпечує організм енергією,необхідною для процесів життєдіяльності.Відновлення клітин і тканин в організмі відбувається за рахунок надходження  з їжею    пластичних речовин- білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Правильне харчування, з урахуванням умов життя, праці, побуту забезпечує сталість внутрішнього середовища організму людини, діяльності різних органів і систем, гармонійний розвиток, високу процездатність.  

     Основні фактори, які враховуються при організації раціонального і збалансованого харчування:

1. Відповідність енергетичних витрат енергетичній ємності харчового раціону.
2. Адекватність   хімічного складу харчових продуктів потребам організму.
3. Збалансованість харчового раціону щодо кількісного і якісного складу харчових продуктів відповідно до харчових потреб.
4. Врахування кількісного і якісного складу в залежності від фізіологічних потреб.
5. Естетичні вимоги харчових продуктів.
6. Санітарно-гігієнічні вимоги та епідемічна безпека.
7. Адекватний режим харчування. 
            Раціональне харчування- це правильно організоване            і своєчасне забезпечення організму смачно приготовленою і      безпечною їжею, вміст в раціоні оптимальної кількості
     харчових речовин, необхідних для розвитку і життєдіяльності
     організму. Для нормальної життєдіяльності людини необхідно      не тільки забезпечення адекватної кількості енергії і харчових речовин, але і дотримання відповідних співвідношень між чисельними факторами харчування. Тільки різноманітні продукти харчування в раціоні забезпечують його харчову цінність, тому що різні продукти доповнюють один одного відсутніми компонентами. Крім того, різноманітне харчування сприяє кращому засвоєнню їжі.
      19 правил здорового харчування:
1. Приймати їжу потрібно 4-5 разів на день.
2. Їсти бажано в один і той самий час.
3. Ні в якому разі не пропускати сніданок і не голодувати увесь день.
4. Не потрібно безперервно перекушувати. Повноцінний обід краще декількох чаїв з бутербродами.
5. Поспостерігайте за собою- можливо, ваші часті прийоми їжі викликані хвилюванням і тривогою. Тому потрібно поступово позбавитися від цієї шкідливої для здоровя звички.
6.Не "заїдайте" поганий настрій, тривогу або депресію.
7.Ніколи не їсти "за компанію", якщо немає апетиту.
8. Склянка води без газу за півгодини до їжі зменшує апетит.
9. Їжу потрібно починати з нежирного супу або салату.
10. Слідкувати за розміром порцій і не брати добавки.
11. При епізодичному переїданні необхідно наступного дня влаштувати розважувальний день.
12. Їсти правильно, ретельно пережовуючи.
13. При вживанні будь-якої рідини за столом її потрібно пити  маленькими ковтками.
14. Купувати продукти за попередньо складеним списком.
15. Не купувати продукти у стані голоду.

16. Купуючи продукти, завжди читати етикетку про склад(жири, білки, вуглеводи).
17. Не довіряти словам "дієтичний" або "низькокалорійний", дивитися на цифри.
18. Смажити у посуді з антипригарним покриттям без жиру, краще тушкувати.
19. Вести щоденник харчування.
      Здоровя - це дивний стан, який не можна відчути, коли воно є, але відразу відчуваєш, коли його стає менше, або втрачаєш. Враховуючи, що більшість наших хвороб повязані з тим, що ми їмо, варто не нехтувати харчуванням. Бережімо себе.





2 коментарі:

  1. очень интересно и доступно. спасибо большое

    ВідповістиВидалити
  2. The BEST Casino Site Reviewed | Lucky Club Live
    If you are looking to take an online casino experience to the luckyclub.live next level, check out our selection of top real money online casinos to What is The Best Online Casino UK 2021?How do you gamble in the UK?

    ВідповістиВидалити